Home » Ambulancechauffeur worden

Ambulancechauffeur worden

Opleiding tot ambulancechauffeur

 

Om ambulancechauffeur te kunnen worden moet je in het bezit zijn van minimaal een MBO Diploma niveau 3 of gelijkwaardig. Ook moet je je rijbewijs (c1) hebben. Naast deze diploma’s dien je ook bereid te zijn om jouw EHBO-diploma te behalen, inclusief levensreddend handelen. Daarvan is BLS/AED Certificaat of vergelijkbaar een belangrijke kwalificatie. De opleiding duur 9 maanden.

 

Bij de functie van ambulancechauffeur dient u over helder omschreven kwaliteiten te beschikken. Hierbij staat kennis, vaardigheden en houding centraal, waarvoor jij kunt instaan. Zo kan je in een bepaalde taak- of werksituatie adequaat, effectief en efficiënt handelen. Dat leer je bij een goede opleider.

 

Vragen die hierbij centraal staan:

 

 1. Is de benodigde theoretische kennis aanwezig (Weten)?
 2. Heb je als ambulancechauffeur voldoende inzicht om de samenhang te zien in het verrichten van de juiste handelingen, in die bepaalde situatie (Denken),
 3. Ben je ook praktisch vaardig genoeg (Doen).

 

Je bent als ambulancechauffeur een -aparte- groep binnen het domein van de medische hulp- en dienstverlening, met een eigen deskundigheid. Jouw persoonskenmerken zijn ook van groot belang. Die moeten op het niveau van -professioneel- worden getraind.

 

 1. Je moet in staat zijn om te kunnen assisteren bij de directe zorg aan de patiënt,
 2. Je moet rijtechnisch goed zijn getraind,
 3. Je moet als ambulancechauffeur ook goed liggen binnen de organisatie waarin je werkt,
 4. Je bent bereid om het beroep en jouw eigen professionele ontwikkeling steeds weer verder te brengen door het volgen van trainingen.

 

De ambulancechauffeur is werkzaam binnen het primaire proces van ambulancezorg. Dat betekent dat je deskundig en bekwaam bent in het uitvoeren van taken binnen jouw vakgebied:

 

 1. Naast rijtaken ben je ook betrokken bij zorgtaken,
 2. Jij vormt, als ambulancechauffeur, een team met een ambulanceverpleegkundige. Samen verleen ij op afroep (spoedeisende) zorgt aan patiënten.
 3. Jij bent primair verantwoordelijk voor het vervoer van de patiënt en de ambulanceverpleegkundige voor de zorg van de patiënt,
 4. Jij ondersteunt als ambulancechauffeur de ambulanceverpleegkundige bij de hulpverlening en jij verzorgt o.a. de communicatie met de meldkamer ambulancezorg.

 

Spoedeisende ambulancezorg

 

Bij spoedeisende zorg mot de ambulancechauffeur snel te plaatse zijn. De urgentie wordt door de Verpleegkundig Centralist Meldkamer Ambulancezorg (VCMKA) bepaald. Je komt dan altijd voor een nieuwe situatie te staan, waarmee je goed moet om kunnen gaan. Je verleent zorg en je vervoert de patiënt.

 

A1 – urgentie (A1 Inzet)

Je bent als chauffeur nu met een spoedrit bezit. In opdracht van de centralist vindt dat je zo snel als mogelijk ter plaatse moet zijn. Er is sprake van een acute bedreiging van de vitale functies van de patiënt. Je wordt erop af gestuurd om de situatie goed te kunnen beoordelen.

Nu maak je gebruik van de optische en geluidssignalen. Dit leer je tijdens de rijpleiding door jouw training te volgen bij een erkende rijopleider. Deze trainingen vinden plaats onder begeleiding van een OGS+ Rijdocent, die hiervoor bevoegd is.

 

A2 Urgentie

 

Er is nu geen sprake van levensgevaar. Dit heeft de centralist goed uitgevraagd. Er is wel sprake van ernstige gezondheidsschade, dus enige snelheid is wel gewenst. Je mag als ambulancechauffeur, onder voorwaarden, gebruik maken van optische en geluidssignalen (zie Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen).

 

Besteld vervoer

Als -op afroep- vervoer nodig is per ambulance, dan spreken we over -besteld vervoer-.  In dat geval wordt op een bepaald tijdstip op een locatie afgesproken. Vervolgens vindt er vervoer plaats naar een van tevoren aangegeven locatie. Vaak betreft dit het vervoer van patiënten van, tussen en naar ziekenhuizen, andere zorginstellingen en het eigen woonadres. Planbare zorg vindt plaats met een B-urgentie.

 

Zorgambulance

Er wordt nog steeds goed onderzocht hoe een optimale afstemming van het zorgaanbod kan worden georganiseerd, wat goed is afgestemd op de zorgvraag van de patiënt. Dit streven naar -zorg op maat- heeft geleid tot diverse vormen van ambulancezorg, zoals de zorgambulance.

 

Specifieke taken van de ambulancechauffeur

 

Jij verricht als ambulancechauffeur onderhouds- controlewerkzaamheden aan de ambulance. Je controleert de technische staat van de ambulance. Je bent ervoor verantwoordelijk dat het voertuig het gehele jaar door in perfecte staat verkeerd. Dit leer je uiteraard ook tijdens de opleiding.

 

Je ondersteunt, als ambulancechauffeur, de ambulanceverpleegkundige bij de hulpverlening. Je zet de middelen klaar (weet waar het ligt), en assisteert bij bepaalde handelingen. Je moet als ambulancechauffeur o.a. de monitor kunnen sluiten, metingen verrichten en de infuusnaald gereed maken. Je bent verantwoordelijk voor de logistiek rondom de hulpverlening. Jij bent als ambulancechauffeur gespecialiseerd in het onderdeel vervoer. Je onderhoudt contact met omstanders, verwachten, stelt ze gerust en verzamelt informatie over de aard van het incident en de aangetroffen toestand van de patiënt. Hierbij treed je zelfverzekerd op, je bent assertief, in staat om goed en op gepaste wijze te communiceren.

 

Als ambulancechauffeur onderhoud je tijdens de rit contact met de meldkamer. Je vraagt informatie en geeft informatie terug over het patiëntenvervoer. Je weet waar de patiënt naar toe gaat en kent de aanrijroutes goed. Je beschikt over een goede geografische oriëntatie.

 

Na de rit breng je de ambulance weer op orde, reinigt (en ontsmet) de ambulance en vult de voorraden weer aan.

 

Je dient het CZO-diploma Ambulancechauffeur te halen. De opleidingsduur is 240 theorie-uren (30 lesdagen)) en 875 praktijkuren (praktische opleiding bij jouw werkgever).

 

Waar vind ik vacatures voor functies binnen de ambulancezorg?

 

De Ambulancerijschool en Academie voor Hulpverleners hebben als opleider geen zicht op de vacatures bij de verschillende Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV’en). Bij vragen over vacatures of meelopen kun je dan ook het beter contact opnemen met een RAV bij jou in de regio.

 

Op de website van Ambulancezorg Nederland (AZN) vind je meer informatie over:

 

Actuele vacatures

https://www.ambulancezorg.nl/nederlands/pagina/915/introductie-6-3.html

 

Werken in de Ambulancezorg

https://www.ambulancezorg.nl/themas/arbeidsmarkt-en-werkgeverschap/werken-in-de-ambulancezorg

 

 

Contactgegevens RAV

https://www.ambulancezorg.nl/contact

 

 

 

 

Vrijblijvend informatiepakket

Meer weten over de inhoud en kosten?

Vraag gratis en vrijblijvend het informatiepakket aan. Met daarin een overzicht van alle opleidingen, werkwijze en een overzicht van de prijzen van alle opleidingen.

Vraag deze kosteloos en vrijblijvend aan.

BRUSECO staat voor kwaliteit

BRUSECO is

  Geaccrediteerd als opleider door DEKRA
  Erkend beroepsopleider door het CRKBO
  Erkend opleider door het CCV (onderdeel van het CBR)
  Erkend opleider IBKI (OGS+ en WRM rijinstructeur).
  Lid van Beroepsregeling.nl
  Ruim 30 jaar praktijkervaring.
  Ervaren en professionele rijdocenten in vaste dienst.

Bedrijven die zijn aangesloten bij beroepsregeling.nl moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen en regelgeving. Daar profiteert u van mee.

Heeft u bijvoorbeeld een klacht en komt u er met BRUSECO niet uit, dan kunt u een beroep doen op de AN-i geschillencommissie. Daarmee is onze kwaliteit extra gewaarborgd

Over Bruseco

 

Reviews

9.2

Score voor BRUSECO na 110 ervaringen.

 • “Na 42 jaar Antiek restaurator toch maar weer een opleiding gedaan. Dekra D1 met dank aan Ron van Doorn, mijn coach heb ik vol overgave mij gestort in de deze vakopleiding. de opleiding zat goed in elkaar alle aspecten kwamen aan bod tot etiquette tafelmanieren en natuurlijk perfect chauffeuren. De hoffelijkheid ten top!”
 • “Na 25 jaar koerierswerk in binnen en buitenland vond ik het tijd om mij te bekwamen u een andere tak van (tran)sport.
  De informatiedag bij Bruseco van dhr.Paul Brussaard was zeer inspirerend en deed mij besluiten de monitor te gaan doen om te zien of het vak van directie-privé chauffeur wat voor mij was.
  Na 3 leerzame uren met Ron van Doorn heb ik het besluit genomen om zowel de CCV-D1 als de DEKRA opleiding te gaan doen.
  Zowel de theorie via excellent-me als de praktijk week met dhr Hans Peter Woznitza zijn mij zeer goed bevallen.
  Ik heb inmiddels het CCV-D1 certificaat behaald en ga binnenkort op voor het DEKRA certificaat.”
 • “Ik heb in januari 2018 de monitor en de informatiebijeenkomst mogen mee maken. Na een positief advies ben ik 19 februari aan de opleidingsweek mogen beginnen. Deze was zwaarder dan ik had verwacht, mede omdat ik de eerste praktijkdag alleen was. De andere 3 dagen zijn er 2 andere personen mee geweest die applicatiedagen moesten volgen, hier heb ik veel van geleerd en positieve feedback van gekregen. Nadat mijn praktijk examen voldoende was beoordeeld, heb ik 8 maart jl mijn theorie examen behaald.
  De medewerking vanuit Bruseco qua leermiddelen en begeleiding voorafgaand en tijdens de praktijkweek was zeer goed en hierdoor ben ik voor beide examens de eerste keer geslaagd. Mijn dank hiervoor aan Ron (tijdens mijn praktijkweek) en aan Michiel en Esther voor de antwoorden op mijn vragen ivm de opleiding en e-e-learning. Tevens wil ik Paul bedanken voor de goede informatie over de opleiding en de mogelijkheden als chauffeur tijdens de informatiebijeenkomst.”
 • “Na de info-dag bij Bruseco was ik al overstag, deze Firma en hun instructeurs gaan alleen voor het beste zowel in opleiding als uitvoering.De opleidingsweek met Hans Peter was voor mij een zeer leerzame maar ook een hele prettige week. Samen met mijn mede cursist Rene en Hans Peter als instructeur hebben we genoten maar bovenal erg veel geleerd, hetgeen resulteerde dat, Rene en ik, beiden zowel het Dekra en CCV-D1 in 1 keer behaalden.
  Chappeau Bruseco EN Hans Peter voor de Excellente Opleiding.”
 • “Na de monitor half december 2017, en een zeer intensieve trainingsweek, ben ik geslaagd voor mijn Dekra examen.
  Ben zeer tevreden over de opbouw van de opleiding, elk aspect van directie chauffeur is aan bod gekomen. HP is een professionele trainer, zeer veel geleerd van deze man.”
 • “Na de monitor in oktober 2017, kon ik beginnen aan de opleiding tot directiechauffeur-D1. Zowel het theorie- als praktijkexamen zijn inmiddels positief afgerond. Voor beide examens ben ik in één keer geslaagd.
  De informatievoorziening van Bruseco was vooraf duidelijk, bovendien zijn ze stipt met antwoorden op vragen per mail. De informatie die ik kreeg tijdens de monitor was duidelijk, het rapport over mijn kunnen had ik de volgende dag van Ron van Doorn al in de mail. De trainingsweek was zeer interessant en leerzaam met een vriendelijke en vakbekwame instructeur, Hans-Peter Woznitza. Het vak van directiechauffeur vereist veel meer dan alleen maar autorijden, deze overige aspecten van dit vak worden in korte tijd bijgebracht. Ik heb in de trainingsweek veel geleerd en genoten.
  Het is niet goedkoop, maar ik zie het als een investering. Daarnaast krijg je toegang tot het netwerk van Bruseco, om te solliciteren op vacatures die er zijn. Dat is ook een reden geweest voor mij om de opleiding bij Bruseco te volgen. Ik verwacht binnenkort aan de slag te kunnen als directiechauffeur.
  Als ik dan via het netwerk van Bruseco ook nog een baan kan vinden, dan klopt het hele plaatje en krijgen ze van mij een 10!”
 • “Kort gezegd: Het hele bedrijf is toegankelijk, communicatief vaardig, open, eerlijk, en transparant. Iedereen helpt jou om je doel te halen.

  Mijn ervaring uitgeschreven:
  Als eerst een informatie avond waar de vaardigheden en verschillende toepassingen van DEKRA- en CCV-D1 goed word uitgelegd.
  Hierna was meteen duidelijk dat DEKRA D1 bij mij past. Dan volgt een rijvaardigheid monitor. Past je rijstijl bij DEKRA- of CCV- D1. Hier word je vakkundig naar gekeken. Dan voor DEKRA-D1 een 5 daagse training door Nederland, Duisland en België. wat je hier geleerd wordt is niet te beschrijven. top, geweldig, fantastisch! Dan nog Theorie en één dag masterclass psychologie. Ook heel leerzaam maar vooral ook een les pakket dat goed in elkaar zit.
  Door corona heb ik nog de ervaring dat de lessen stil kwamen te liggen en de examen uitgesteld werd. Over de informatie, begeleiding en aanpak van online lessen ben ik dan ook vol lof! Ook de medewerkers achter de schermen hebben mij goed begeleid en op de hoogte gehouden over de gang van zaken. en dat terwijl ze zelf nog gingen verhuizen naar een ander pand.
  Naadloos is dit gegaan ik heb niks gemerkt en nergens hinder van gehad.
  Kort gezegd: Het hele bedrijf is toegankelijk, communicatief vaardig, open, eerlijk, en transparant. Iedereen helpt jou om je doel te halen. “

 • “Het vak als directie-/privéchauffeur sprak mij al langere tijd aan. Ik ben dan ook op zoek gegaan naar een opleider die aansloot bij mijn wensen. Er zijn meerdere spelers op deze markt en daarom heb ik bij diverse aanbieders een intake gedaan om zo degene te kunnen kiezen die voor mij dit moment het beste paste. Na wat wikken en wegen besloot ik voor de gecombineerde IEC/CCV-D1 opleiding bij Bruseco te kiezen.
  Ik ben van mening dat je moet streven om je te onderscheiden van de grote meute. Ik heb daarom voor deze gecombineerde opleiding om daarmee het verschil te maken bij het vinden van opdrachten in chauffeursland. De vraag is immers beperkt en het aanbod van chauffeurs aanzienlijk.

  Voorafgaand aan de praktijktrainingsweek heb ik het als zeer nuttig ervaren om me te verdiepen in de theorie van het vak directiechauffeur via Excellent.me.
  Met het doornemen van de stof bouw je een ruim voldoende kennis op van de aspecten die bij het vak als directiechauffeur komen kijken. Tevens zijn de proefexamens een goede maatstaf voor het af te leggen theorie-examen bij het CBR (voor het CCV-D1) en het theoretische toetsingsdeel bij het DEKRA IEC examen.

  De opleidingsweek heb ik als pittig ervaren, je staat in zo’n week 100% aan door de grote hoeveelheid aan informatie die je aangereikt krijgt en tracht toe te passen om op een hoger niveau als chauffeur (en vooral alles wat daarbij komt kijken) te komen.
  Hierin ben ik uitermate goed begeleid door zowel Ron, Hans Peter en mijn medecursist Patrick. Het was een uiterst leerzame week.
  Nagenoeg aansluitend heb ik met positief resultaat zowel het CCV-D1 als DEKRA IEC-D1 examen afgerond.

 • “Na de informatiemiddag heb ik mijzelf opgegeven voor de Monitor. Hierin wordt door BRUSECO gekeken of je geschikt zou kunnen zijn voor directie chauffeur, maar zeker ook voor jezelf een hele goede investering om hierin over jezelf duidelijkheid te krijgen.
  In januari de opleiding Directie chauffeur CCV D1 gevolgd onder begeleiding van Hans Peter Woznitza, samen met ‘copiloot’ Floris. Een heel intensieve, maar zeker ook interessante week, er is absoluut een verandering van rijstijl aan de orde gekomen, je leert de rust te bewaren, écht vooruit te kijken/ te denken, zien én waar te nemen, actief/defensief te rijden, en zo komt er nog veel meer langs.
  Er is een middag baantraining in Lelystad, werkelijk geweldig! Hier krijg je inzichten die je veel duidelijk maken en die je vanaf dat moment meeneemt in je rijgedrag, en daarbij een training die zó gaaf is om te doen.
  Mijn opleiding is afgetopt door drie uur extra training van Ron van Doorn, die nogmaals de puntjes op de i heeft gezet.
  Ik kan zeggen ik heb les gehad van twee zeer ervaren en positieve instructeurs.
  Ik kan BRUSECO aan iedereen geïnteresseerd in deze opleiding aanbevelen.
  Langs deze weg dank aan het BRUSECO team voor jullie inzet.
 • “Na een intensieve en goede opleiding door Ron van Doorn bij Bruseco, heb ik mijn certificaat CCV-D1 gehaald. Nu ga ik op zoek naar een baan als Directiechauffeur, omdat ik dit meer als een hobby zie dan als werk.”

Deel je ervaring

Alle chauffeurs opleidingen

Kom naar onze (informatie) bijeenkomst

BRUSECO organiseert iedere maand informatiebijeenkomsten voor iedereen die interesse heeft in een van de opleidingen.
Eerst komende bijeenkomst:

Actueel

Laatste video's

Agenda

 • 18 augustus – Informatiebijeenkomst online over CCV-D en DEKRA opleidingen -   Wat zijn mijn loopbaanmogelijkheden als directiechauffeur? Aan welke voorwaarden moet ik voldoen? Wat ga ik verdienen? Hoe ziet het werk eruit als ik eenmaal gecertificeerd directiechauffeur ben geworden? Wat kan BRUSECO voor mij betekenen nadat ik de opleiding heb gevolgd? Deze en nog veel andere vragen worden tijdens deze bijeenkomst uiteengezet door de oprichter […]
 • 23 en 24 augustus: bijscholing voor rijinstructeurs: omgaan met voorrangsvoertuigen (WRM 59) - Leer het beste uit jezelf te halen als het gaat om de benadering van voorrangsvoertuigen. We geven je deze dag een inkijkje in het hoofd van een chauffeur van de brandweer, zodat je begrijpt hoe je voortaan op de juiste wijze kunt reageren als er een voertuig met sirene en zwaailicht achter je opduikt. BRUSECO verzorgt […]
 • 1 en 15 september 2021 – Informatiebijeenkomsten DEKRA en CCV-D opleidingen (online) - Komt de eerste datum van de informatiebijeenkomst niet uit of is deze al volgeboekt? Geen nood, want BRUSECO organiseert meerdere keren per maand een informatiebijeenkomst voor mensen die meer willen weten over de opleiding directiechauffeur. Wat zijn uw loopbaanmogelijkheden als directiechauffeur? Aan welke voorwaarden moet u voldoen? Hoe ziet het werk eruit als u eenmaal […]
 • 17, 21 en 22 september – Opleiding erkend verkeersregelaar - Er is op dit moment een groot tekort aan professionele verkeersregelaars. Denk hierbij aan het werken in een teststraat of op een vaccinatielocatie. Maar het evenementenseizoen gaat ook weer beginnen, dus daar komt ook veel werk uit voort. Wees kritisch waar je de opleiding doet. Want het werk van een verkeersregelaar kent een grote verantwoordelijkheid. […]
 • 1 november – Masterclass Risico Awareness -   Het aantal verkeersslachtoffers stijgt jaarlijks fors. Dat is een schrikbarende ontwikkeling en tegen alle verwachtingen in. Daarom heeft BRUSECO een unieke Masterclass ontwikkeld voor bestuurders van motorrijtuigen. We gaan daarin terug naar de basis: het vergroten van je risicobewustzijn. En dat doen we heel effectief en op een unieke wijze. Neem deel aan deze […]