BRUSECO start Coachingprogramma voor OGS+ rijinstructeurs

Na vele gesprekken met hulpdiensten heeft BRUSECO besloten om speciaal voor WRM-rijinstructeurs een coachingprogramma te ontwikkelen en uit te voeren, speciaal voor instructeurs die de ambitie hebben om met Optische & Geluidssignalen te gaan opleiden.

 

Het verschil tussen de huidige WRM B en WRM C instructeurs en het vereiste niveau dat wordt verwacht van de OGS+ Rijinstructeur is vaak te groot gebleken. Hierdoor zal BRUSECO ook nieuwe eisen stellen aan de kandidaten die opgeleid worden voor de OGS+ Bevoegdheidspas.

 

“De wijze waarop de rijinstructeur gewend is om les te geven, past niet in deze nieuwe functie”, stelt Paul Brussaard. “Een goede rijinstructeur die bekwaam is in het lesgeven aan rijbewijs B of C leerlingen, ligt nog ver af van de professionele Rij-instructeur die de chauffeur moet opleiden naar het hoogst mogelijk rijniveau met optisch & geluidssignalen. Dat vraagt om geheel andere kwaliteiten. Wij zullen daarom deze kandidaten daarvoor een programma op maat bieden, waarbij we starten vanaf het niveau van de kandidaat. Door middel van coaching, speciale masterclasses, extra rijdagen, stage en extra kennissessies naar dat hogere niveau brengen. Hierbij speelt het inleven in de wereld van de brandweerchauffeur of chauffeur van welke hulpdienst dan ook een belangrijke rol. Onze kennis en ervaring kan hierbij goed worden gebruikt’.

 

De urgentie van dit speciale programma is duidelijk: “Doordat nu matig opgeleide rijinstructeurs in een hulpverleningsvoertuig gaan zitten, ontstaat een generatie instructeurs die niet het gewenste niveau behalen bij de kandidaat/chauffeur. Dit betekent dat opleiden geen of nauwelijks effect zal hebben, waardoor de motivatie van de chauffeur ook afneemt om deel te nemen. Ook zullen de ongevallenstatistieken negatief worden beïnvloed, is mijn inschatting. Aan de andere kant: een goede rijcoach motiveert juist de chauffeur en moedigt deze aan om nog beter te acteren. Die wordt enthousiast van zijn nieuw verworven vaardigheden. En zal dit ook verder vertellen binnen de organisatie. Op die manier ontstaat een positieve cultuur van professioneel opleiden en nog belangrijker: van veilig rijden. Dit borgen wij vervolgens door ideeën aan te reiken, die de chauffeur tussentijds kan beoefenen. Zo blijft deze ook bij in de materie en beoefent vaker de geleerde vaardigheden. De kans op een positief effect op de schade en ongevallenstatistiek is dan veel groter. En daar gaat het uiteindelijk om!”, voegt Paul Brussaard toe.

 

 

BRUSECO heeft zich ten doel gesteld de rol van de chauffeur binnen hulpdiensten meer te benadrukken als een belangrijke functie, waardoor de cruciale schakel tussen melding en redding, vlotter en (voor iedereen) veiliger aan het verkeer deelneemt.

 

Lees hier meer over dit nieuwe programma van BRUSECO voor Rijinstructeurs OGS+