Verslag Vakopleiding Chauffeur Uitvaartvervoer

Op 31 mei 2017 heb ik deelgenomen aan de masterclass van de Vakopleiding Chauffeur Uitvaartchauffeur van BRUSECO. Ik werk als gecertificeerd directiechauffeur, maar ben altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging. Wat het werk van een chauffeur uitvaartvervoer precies inhoudt en wat je er allemaal voor moet weten was mij volkomen onbekend. Nieuwsgierig vertrok ik naar Zeist waar deze training altijd wordt gehouden. Ik heb BRUSECO beloofd mijn ervaringen met de bezoekers van de site te delen. Bij deze!

 

Bij aankomst op de trainingslocatie (het prachtige landgoed Dijnselburg) werden de overige kandidaten en ikzelf ontvangen door de trainer/instructeur Ron van Doorn.
Bij de voorstelronde bleek dat de kandidaten uit verschillende windstreken van het land kwamen. Allemaal spraken ze met passie over hun vak. Duidelijk was wel dat deze mensen ernaar streven hun dienstverlening aan de familie van de overledene zo groot mogelijk te maken. Sommige kandidaten zaten al geruime tijd in het vak en anderen nog maar recent. Ook bleek dat vrijwel iedereen, naast het chauffeurswerk ook andere taken rondom een overlijden en uitvaart uitvoeren.

 

Het programma voor die dag bestond uit een theoriedeel in de ochtend en een praktijkdeel in de middag. De theorie was een uitbreiding van de lesstof die we thuis via een online leeromgeving al door hadden genomen. De praktijk bestond uit het oefenen van het staatsierijden (rijden in een rouwstoet).  wat zijn de voorschriften en hoe kun je met zo´n stoet voertuigen zo vloeiend door het verkeer bewegen?

 

De theorie werd door Ron duidelijk en goed uitgelegd. Zelfs voor iemand die, net als ik, niet uit de uitvaartbranche komt was het helder en duidelijk. Ron heeft dan ook een prettige en actieve uitstraling en daagt de kandidaten ook uit om zelf goed na te denken over sommige aspecten en zelfreflectie toe te passen. Mij werd ook duidelijk dat er tegenwoordig meer van de uitvaartbranche verwacht wordt. De mensen die in deze branche werken moeten veelzijdig inzetbaar zijn en verstand hebben van alle aspecten. Veel deelnemers gaven aan deze masterclass te volgen zodat zij zichzelf en de service die zij verlenen nog meer willen verbeteren.

 

 

In de middag werd met de praktijk vooral geoefend op het zo vloeiend mogelijk als één geheel door het verkeer te manoeuvreren en aansluiting op elkaar te houden. Het was in het begin een uitdaging om aaneen gesloten te blijven rijden maar na even oefenen ging dit bij alle kandidaten erg goed. De kandidaten hadden hun eigen rouwauto of volgauto meegenomen. De mensen die niet de beschikking haddeb over een rouw- of volgauto reden in hun eigen auto, met zwarte vlaggetjes. Na een korte pauze wisselden de twee rouw auto’s van plek. Er werd vooral aandacht besteed aan het ”blijven rollen” en met de juiste snelheid optrekken en afremmen. Het oefenen van dit onderdeel werd zeer op prijs gesteld en als erg zinvol ervaren. Per slot van rekening hebben de meeste mensen dit vak al doende geleerd, omdat er geen opleiding voor was.

 

Na de praktijkmiddag werd er weer verzameld bij landgoed Dijnselburg voor een evaluatie van de dag. Alle kandidaten waren positief. Enkele reacties:

Duidelijke opzet van de masterclass, erg leerzaam en veel bijgeleerd”
” Nog meer geleerd vandaag dan ik in eerste instantie had gedacht”
” Heel leerzaam, je leert ook van elkaar en herkent sommige situaties en aandachtspunten die anderen ook hebben”
” Leuke, leerzame cursus waar ik erg veel van opgestoken heb”
” De praktijk was erg leerzaam, je leert zo veel sneller omdat je anders vaak alleen maar kan toekijken”
” Het was prettig dat de groep (11 personen) niet zo groot was, er is daardoor veel persoonlijke aandacht en ruimte om vragen te stellen. Ook fijn om ervaringen met collega’s te kunnen wisselen, en van deze weer te leren, of juist te kunnen helpen.”
”Het was erg prettig dat we zoveel stof hebben kunnen behandelen zonder dat het te belastend was. Fijne manier van bijleren!”

 

Voor mij als ”leek” in de uitvaartbranche was deze dag een leerzame ervaring. Als je niet bekend bent met een vakgebied besef je vaak niet wat er allemaal bij komt kijken. Ik ben erg blij dat ik deze vakopleiding gevolgd heb en raad collega-chauffeurs aan deze masterclass ook te volgen. Zelfs als je niet in de uitvaartbranche werkzaam bent is deze dag echt van toegevoegde waarde.

 

Kim Bezemer

CCV-D1 gecertificeerd directiechauffeur